ZAŠTITA PRIVATNOSTI

EUROPSKA UNIJA: Istražuje OpenAI-jevu ChatGPT platformu

Autor Ivan Vukić

Formirana je radna skupina, nakon što je Italija već poduzela prve korake zbog ponašanja ChatGPT-ja

Izvor: Pexels

Tijelo Europske unije za zaštitu podataka formiralo je radnu skupinu posvećenu pitanjima oko ChatGPT-a, što je potez osmišljen kako bi se potaknula suradnja između nacionalnih tijela i razmijenile pojedinosti o svim radnjama koje se događaju dok korisnici koriste popularni servis umjetne inteligencije.

U kratkom priopćenju Europski odbor za zaštitu podataka (EDPB - European Data Protection Board) najavio je formiranje skupine, napominjući da će omogućiti "razmjenu informacija" o mogućim potezima pojedinih tijela za zaštitu podataka u regiji.

Stvaranje radne skupine uslijedilo je nakon akcije vlasti u Italiji, koja je ranije ovog mjeseca zabranila OpenAI-jevu ChatGPT platformu, piše Mobile World Live. Pritužbe koje je iznio talijanski regulator Garante bave se optužbom da su pravila o podacima prekršena dopuštanjem korisnicima da vide naslove razgovora koje su drugi vodili s chat botom.

Izvor: Shutterstock

Naknadno je iznešen niz zahtjeva u vezi s privatnošću korisnika koje talijanski regulator želi ispuniti prije nego što dopusti generativnoj AI usluzi da ponovno počne s radom u Italiji.

Inače, ranije ovog tjedna Reuters je izvijestio da je španjolsko tijelo za zaštitu podataka zatražilo od članova EDPB-a da na sljedećem sastanku rasprave o potencijalnim implikacijama ChatGPT-a na privatnost.

EDPB je neovisno tijelo koje promiče suradnju između europskih regulatora zaštite podataka. Prvenstveno je usmjeren na primjenu Opće uredbe Europske unije o zaštiti podataka (GDPR) i dosljednih pravila o privatnosti podataka.