PREVELIK OTPAD

EUROPSKA KOMISIJA: Pojačava kampanju za popravak pametnih telefona

Autor Igor Martić

Tvrtke će morati ponuditi popravke umjesto besplatne zamjene oštećene robe

Izvor: sasirin pamai / Panthermedia / Profimedia

Europska komisija (EK) pružila je više pojedinosti o planu za provedbu zahtjeva za popravak pametnih telefona i tableta koji se prodaju unutar unije uključujući odredbu kojom se proizvođačima naređuje da osiguraju popravke do deset godina.

U dokumentu od 30 stranica Europska komisija je iznijela svoje razloge i ciljeve za prijedlog koji je izašao na vidjelo u rujnu 2022., prenosi Mobile World Live, kada je iznesen niz nacrta pravila kao dio šireg nastojanja da se smanji otpad povezan s elektroničkim uređajima.

S prijedlozima koji su sada „uklesani u kamen“ još uvijek su ipak potrebni pregovori između Europskog parlamenta i država članica prije nego što se oni mogu donijeti kao zakon. Među odredbama Europska komisije je da tvrtke koje prodaju robu široke potrošnje u EU moraju ponuditi popravke umjesto besplatne zamjene oštećene robe unutar zakonskog jamstvenog roka.

Uređaj bi se mogao zamijeniti samo ako bi se to pokazalo jeftinijim.

Izvor: - / Stock Budget / Profimedia

Prema pravilu nakon jamstva, od proizvođača koji proizvode robu koja podliježe zahtjevima popravka očekuje se popravak predmeta pet do deset godina nakon kupnje, ako kupac to zatraži i ako je popravak moguć.

Drugi prijedlozi uključuju zahtjev da proizvođači originalne opreme obavijeste potrošače o tome koji proizvodi potpadaju pod shemu, a također bi moglo doći do stvaranja europskog standarda koji bi potrošačima pomogao u prepoznavanju servisera vrhunske kvalitete.

Europska komisija je također predložila pravila kojima se poduzimaju strože mjere protiv tvrtki koje iznose tvrdnje o ekološkim vjerodajnicama koje ne mogu dokazati. EU procjenjuje da oko 35 milijuna tona otpada dolazi od prerano odbačenih elektroničkih proizvoda dok zamjena košta potrošače 12 milijardi eura godišnje.

Izvor: Shutterstock