PUŠU NA HLADNO

POLUVODIČI: EU planira povećanje tehnoloških kapaciteta i proizvodnje

Autor Ivan Vukić

Zastupnici u Europskom parlamentu raspravljaju o zakonima koji će potaknuti industriju čipova u Europskoj uniji

Izvor: Pixabay

Odbor za industriju i energetiku usvojio je dva prijedloga zakona: jedan o “Zakonu o čipovima” koji ima za cilj jačanje tehnoloških kapaciteta i inovacija u ekosustavu čipova u EU i drugi o zajedničkom poduzeću za čipove za povećanje ulaganja u razvoj ove vrste europskog ekosustava.

U svojim izmjenama i dopunama Zakona o čipovima zastupnici Europskog parlamenta više su se usredotočili na poluvodiče sljedeće generacije i kvantne čipove. Stvorila bi se mreža centara kompetencija kako bi se riješio nedostatak vještina i privukli novi talenti za istraživanje, dizajn i proizvodnju. Zakonodavstvo bi također poduprlo projekte čiji je cilj jačanje sigurnosti opskrbe EU-a privlačenjem ulaganja i izgradnjom proizvodnih kapaciteta.

Mjere za odgovor na buduće nestašice

Uspostavit će se mehanizam za odgovor na krizu. Europska komisija će procijeniti rizike za opskrbu EU-a poluvodičima i pokazatelje ranog upozorenja u državama članicama koji bi mogli pokrenuti uzbunu u cijeloj EU.

Izvor: Pixabay

To bi Komisiji omogućilo provedbu hitnih mjera kao što je davanje prioriteta opskrbi posebno pogođenih proizvoda ili provedba zajedničke nabave za države članice. Zastupnici u Europskom parlamentu naglašavaju da bi lanac opskrbe čipovima trebalo mapirati kako bi se identificirala moguća uska grla.

Zastupnici u Europskom parlamentu naglašavaju važnost međunarodne suradnje s partnerima kao što su SAD, Japan, Južna Koreja i Tajvan. Komisija bi trebala uspostaviti inicijativu za diplomaciju čipova za rješavanje bilo kakvih budućih poremećaja u opskrbnim lancima.

Zakonodavno izvješće o Zakonu o čipovima usvojeno je sa 67 glasova za, jednim protiv i četiri suzdržana. Odbor je također glasovao o mandatu za ulazak u međuinstitucionalne pregovore sa 70 glasova za, jednim protiv i jednim suzdržanim.

Inicijativa "Čipovi za Europu"

U odvojenom glasovanju zastupnici Europskog parlamenta usvojili su sa 68 glasova za, niti jednim protiv i četiri suzdržana prijedlog zajedničkog poduzeća Chips Joint Undertaking kojim se provode mjere predviđene inicijativom “Chips for Europe”.

Izvor: Pixabay

Shema ima za cilj podržati izgradnju kapaciteta velikih razmjera kroz ulaganja u infrastrukturu za istraživanje, razvoj i inovacije širom EU-a. To bi također omogućilo razvoj najsuvremenijih poluvodičkih tehnologija sljedeće generacije. Zastupnici u Europskom parlamentu naglašavaju da će za poticanje inovacija biti potreban svježi novac kao i preraspodjela sredstava iz programa Horizon Europe.

Sljedeći koraci

O Zakonu o čipovima mandat za pregovore bit će objavljen na otvaranju plenarne sjednice od 13. do 16. veljače u Strasbourgu. Ako ne bude zahtjeva da se odluka o početku pregovora stavi na plenarno glasovanje Parlament će moći započeti razgovore s Vijećem. Parlament će održati glasovanje o prijedlogu zajedničkog poduzeća Chips tijekom iste sjednice.

Studija Parlamenta ističe da je udio Europe u globalnom proizvodnom kapacitetu poluvodiča ispod 10%. Cilj zakonskog prijedloga je dovesti ga do 20%. Parlamentarna analiza iz 2022. istaknula je da je pandemija otkrila dugogodišnje ranjivosti u globalnim lancima opskrbe, a neviđena nestašica poluvodiča glavni je primjer.

Nadalje, studija pokazuje što bi se moglo dogoditi u godinama koje dolaze. Te su nestašice dovele, između ostalog, do povećanja troškova za industriju i viših cijena za potrošače te usporavaju tempo oporavka u Europi.