UZ JEDNO ALI

NEMOJTE JU JOŠ DEINSTALIRATI: Aplikacija s COVID potvrdom treba vam i dalje

Autor Krunoslav Ćosić

Zastupnici u Europskom parlamentu produžili su pravila za još jednu godinu

Izvor: Shutterstock

Trenutna pravila vezana uz takozvane COVID putovnice odnosno EU COVID potvrde istječu 30. lipnja 2022. Parlament i pregovarači država članica EU-a složili su se da će okvir EU digitalnog COVID certifikata zadržati još godinu dana, do lipnja 2023.

Odlučili su to pregovarački timovi iz Europskog parlamenta i Vijeća EU-a te su postigli dogovor o produljenju sheme EU digitalnog COVID certifikata (EUDCC) za još 12 mjeseci. Produženjem pravnog okvira za godinu dana zastupnici EU-a žele osigurati da građani EU-a imaju pravo na slobodno kretanje u slučaju da se pojavi neka nova varijanta virusa i zabrinutosti koju to izaziva.

Pregovarači su se složili da bi se države članice EU-a trebale suzdržati od nametanja dodatnih ograničenja slobodnom kretanju vlasnicima EU digitalnih COVID potvrda. Državama članicama to će biti dopušteno samo ako su takva ograničenja neophodna, razmjerna i nediskriminirajuća u svrhu zaštite javnog zdravlja.

Izvor: Krunoslav Ćosić

Ovaj dogovor morat će službeno usvojiti i Europski parlament i Europsko vijeće kako bi stupio na snagu do 30. lipnja 2022., kada istječu sadašnja pravila. Glasovanje o ovoj temi zakazano je za sjednicu od 22. do 23. lipnja u Bruxellesu.

Revizija nakon šest mjeseci

Zastupnici Europskog parlamenta dodali su klauzulu kojom se od Komisije traži da nakon šest mjeseci, na kraju 2022. godine, procijeni jesu li COVID potvrde i dalje potrebne. Procijenit će to na temelju najnovijih znanstvenih savjeta Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) i Odbora za zdravstvenu sigurnost 8 Health Security Committee).

Komisija će u slučaju prekida korištenja COVID potvrda morati predočiti sve informacije, prikupljene na nacionalnoj i međunarodnoj razini. Potvrde bi trebalo ukinuti čim to dopusti epidemiološka situacija. Stoga, svoju CovidGo aplikaciju nemojte još deinstalirati sa svojeg pametnog telefona.

Izvor: Krunoslav Ćosić

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI