RIZIČNO ULAGANJE

UPOZORENJE: Rizik povezan s kriptovalutama

Autor Davor Dakić

Financijska regulatorna tijela EU-a upozoravaju potrošače na opasnosti trgovanja kriptovalutama

Izvor: Moose Photos, Pexels

Europski potrošački centar prenosi upozorenje potrošačima koji se bave trgovanjem kriptovalutama. Bitcoin je u odnosu na prošlu godinu pao na vrijednost manju od 50 posto tadašnje vrijednosti, a oscilacije vrijednosti i dalje se primjećuju na dnevnoj bazi.

Europska nadzorna tijela (EBA – Europsko nadzorno tijelo za bankarstvo, ESMA – Europsko nadzorno tijelo za vrijednosne papire i tržišta kapitala i EIOPA – Europsko nadzorno tijelo za osiguranje i strukovno mirovinsko osiguranje) upozoravaju potrošače da su brojne vrste kriptoimovine vrlo rizične te da su špekulativne prirode.

Nadzorna tijela primjećuju sve veće zanimanje potrošača za kriptoimovinu i njihovu sve veću aktivnost u tom području kao i agresivno oglašavanje takve imovine i povezanih proizvoda. Nadzorna tijela naglašavaju da takva imovina nije prikladna za većinu malih potrošača u kontekstu ulaganja u nju ili njezine upotrebe kao sredstva plaćanja ili razmjene.

Izvor: Pixabay

Ovo su glavni koraci koje potrošači mogu poduzeti kako bi bili sigurni da donose informiranu odluku jer se suočavaju s vrlo stvarnom mogućnošću gubitka cjelokupnog uloženog novca ako kupe takvu imovinu.

Potrošači te trebali biti svjesni rizika koji proizlaze iz zavaravajućih oglasa, uključujući one koje viđaju na društvenim mrežama i one koje objavljuju utjecajne osobe. Posebno bi trebali biti oprezni kad je riječ o obećanjima brzih ili visokih povrata, posebno ako zvuče predobro da bi bili istiniti.

Potrošači bi trebali biti svjesni nedostatka dostupne pravne ili općenite zaštite jer kriptoimovina i povezani proizvodi i usluge obično nisu obuhvaćeni postojećom zaštitom na temelju važećih pravila EU-a o financijskim uslugama.

I HNB upozorava i savjetuje

Trebali biste biti svjesni rizika svojstvenih kriptoimovini i povezanim proizvodima i uslugama te pažljivo procijeniti jesu li rizici prihvatljivi s obzirom na vaše preferencije i financijsku situaciju. Ti su rizici među ostalim sljedeći:

• možete izgubiti sav uloženi novac
• cijene mogu brzo padati i rasti u kratkim razdobljima
• možete postati žrtva obmana, prijevara, operativnih pogrešaka ili kibernapada
• ako nešto pođe po zlu, vjerojatno nećete imati nikakva prava na zaštitu ili naknadu.

Ako razmišljate o kupnji kriptoimovine ili povezanih proizvoda i usluga, trebali biste se zapitati sljedeće:

• Mogu li si priuštiti gubitak cjelokupnog uloženog iznosa?
• Jesam li spreman preuzeti visoke rizike kako bih ostvario obećane povrate?
• Razumijem li značajke kriptoimovine ili povezanih proizvoda i usluga?
• Jesu li poduzeća/strane s kojima poslujem na dobru glasu?
• Nalaze li se poduzeća/strane s kojima poslujem na crnoj listi nadležnih nacionalnih tijela?

Izvor: Pixabay

Ključni rizici

Ekstremna kretanja cijena: brojne vrste kriptoimovine podložne su iznenadnim i ekstremnim kretanjima cijena te su špekulativne prirode.

Zavaravajuće informacije: neke vrste kriptoimovine i povezanih proizvoda agresivno se oglašavaju u javnosti upotrebom promidžbenih materijala i drugih informacija koje mogu biti nejasne, nepotpune, netočne ili čak namjerno zavaravajuće.

Nepostojanje zaštite: većina kriptoimovine te prodaja proizvoda ili usluga povezanih s kriptoimovinom nisu regulirani na razini EU-a.

Složenost proizvoda: određeni proizvodi koji omogućuju izloženost kriptoimovini vrlo su složeni, ponekad sa značajkama koje mogu povećati razmjere gubitaka u slučaju nepovoljnih kretanja cijena.

Izvor: Dennis Diatel / Alamy / Alamy / Profimedia

Prijevara i zlonamjerne aktivnosti: postoje brojne vrste lažne kriptoimovine kao i brojne vrste prijevara te biste trebali biti svjesni da je njihova jedina svrha lišiti vas novca primjenom različitih tehnika, na primjer s pomoću internetske krađe podataka (engl. phishing).

Manipuliranje tržištem, nedostatak transparentnosti cijena i niska likvidnost: način na koji se određuju cijene kriptoimovine i izvršavaju transakcije na burzama često nisu transparentni. Isto tako, posjed određenih vrsta kriptoimovine koncentriran je u rukama vrlo malog broja dionika, što može utjecati na cijene ili likvidnost.

Hakiranje, operativni rizici i sigurnosna pitanja: tehnologija decentraliziranog vođenja evidencije transakcija na kojoj se temelji kriptoimovina može podrazumijevati specifične rizike.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI