digitalni puls

ZNATE LI KOLIKA JE… Razina digitalizacije Hrvatske?

Autor Krunoslav Ćosić

Hrvatska ima odlične rezultate na području talenata i vještina

Izvor: Microsoft

Microsoft kreirao Digital Futures Index i izmjerio razinu digitalizacije Hrvatske. 48% mladih od 16 do 29 godina imaju digitalne vještine iznad prosjeka zemalja istočne i srednje Europe. Ipak, mnogo je prostora za napredak na području digitalizacije javnih usluga.

Uz hrvatski, Microsoft je izmjerio digitalni puls još 15 zemalja, a index donosi podatke o trenutnoj razini digitalizacije zemlje, detektira najuspješnija područja, ali i područja na koja se potrebno fokusirati kako bi se ubrzao proces digitalne transformacije.

Digitalizacija je promatrana kroz 5 kategorija digitalnog razvoja:

• digitalno poslovanje
• digitalna vlada i javni sektor
• digitalna infrastruktura
• digitalni sektor
• ljudski kapital

Istraživanje pokazuje da je ukupna razina digitalnog razvoja Hrvatske 91, što je 9 posto ispod prosjeka zemalja srednje i istočne Europe (100 je broj bodova definiran kao prosjek za srednju i istočnu Europu).

Hrvatska je posebno jaka na području talenata, a razina digitalnih vještina među općom populacijom je također visoka. Najbolje rezultate ostvarujemo u kategoriji ljudskog kapitala, koja je snažno povezana s većom inovativnošću, produktivnošću i plaćama, a u svim ostalim kategorijama rezultati su blizu prosjeka zemalja srednje i istočne Europe.

Rezultati Digital Futures Indexa za Hrvatsku

U kategoriji digitalno poslovanje Hrvatska je ostvarila 84 boda, odnosno 16 posto ispod prosjeka. Podaci pokazuju da će se ubrzanje digitalne transformacije i povećanje konkurentnosti ostvariti većim ulaganjima hrvatskih tvrtki u oblak i u napredne digitalne tehnologije poput umjetne inteligencije.

Izvor: Microsoft

U kategoriji digitalna vlada i javni sektor Hrvatska ima 90 bodova. Iz rezultata se može iščitati da se postojeće digitalne usluge koriste u velikoj mjeri, no ključnu priliku predstavlja digitalizacija javnih usluga.

Izvor: Microsoft

Na području digitalne infrastrukture Hrvatska bilježi 93 boda, a velike su razlike u rezultatima prosječne brzine fiksnog širokopojasnog pristupa (71) i prosječne brzine mobilnog interneta (131).

Izvor: Microsoft

U kategoriji digitalni sektor država je zabilježila 87 bodova. Iz rezultata veličine digitalne ekonomije vidljivo je da ICT sektor snažno pridonosi BDP-u te da Hrvatska nadmašuje prosjek kada se gleda broj novoosnovanih tvrtki.

Izvor: Microsoft

Najbolji su rezultati u kategoriji ljudskog kapitala – 107 bodova. Hrvatska ima izvrsne rezultate na području talenata i vještina, koji imaju snažne korelacije u svim segmentima u odnosu na inovativnost, produktivnost i plaće. Također nadmašuje sve zemlje u Indexu kada je u pitanju razina digitalnih vještina mladih od 16 do 29 godina, jer je rezultat 48 posto iznad prosjeka srednje i istočne Europe.

Izvor: Microsoft

Hrvatska može u potpunosti postati digitalno društvo, ali je potrebno posebnu pažnju posvetiti sljedećim područjima:

• razvoju i unaprjeđivanju digitalnih vještina ljudi svih dobnih skupina
• poticanju malih i srednjih tvrtki da se digitalno transformiraju
• digitalizaciji javnih usluga

Prihvaćanje hibridne radne kulture i fleksibilnosti rada učinit će zaposlenike produktivnijima i inovativnijima, a naglašena je i potreba ulaganja u IT stručnjake. Digital Futures Index mjerio je razine digitalizacije Hrvatske, Češke, Estonije, Grčke, Mađarske, Malte, Poljske, Rumunjske, Rusije, Srbije, Slovenije te Danske, Finske, Nizozemske, Švedske te Portugala.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI