DODATNA POMOĆ

EUROPSKI OPERATORI: Obećavaju pomoć Ukrajini za roaming

Autor Igor Martić

Nakon besplatnih poziva nastavljaju se dodatne beneficije

Izvor: Pixabay

Europski telekom operateri, uključujući Orange, Deutsche Telekom i Vodafone Group, dogovorili su smanjenje veleprodajnih troškova roaminga s ukrajinskim operatorima na tri mjeseca kako bi oko 4,2 milijuna izbjeglica ostali u kontaktu sa svojom državom.

Ukrajinski operatori Kyivstar, Vodafone Ukraine i lifecell su među uključenim operoterima. U zajedničkom priopćenju Europska komisija je objasnila da su mnoge izbjeglice pobjegle u susjedne zemlje, uključujući Poljsku, Slovačku, Mađarsku i Rumunjsku.

Bouygues Telecom, Liberty Global, Telefonica, Telenor, Telia i Telecom Italia također su uključeni, zajedno s virtualnom mrežnom udrugom MVNO Europe, prenosi Mobile World Live. Veliki broj operatora je već ranije omogućio besplatne pozive u Ukrajinu (i hrvatski su to omogućili).

Izvor: dzmat.ph / Alamy / Alamy / Profimedia

Europska unija (EU) regulira veleprodajne naknade za roaming podataka. Operatori su se također složili smanjiti stope terminacije za pozive s ukrajinskih brojeva na istu razinu kao one koji potječu iz država članica EU. Margrethe Vestager je pozvala i druge operatore diljem Europe da se pridruže inicijativi.

U povezanoj izjavi glavni direktor GSMA-e Mats Granryd istaknuo je kako će članovi "nastaviti nuditi humanitarne programe prepoznajući važnost povezanosti, posebno u vremenima krize. Nadamo se da će ove mjere na neki način olakšati teret s kojim se suočavaju milijuni raseljenih ljudi koji traže utočište. Uz ove mjere, nadamo se da će mobilni uređaji nastaviti igrati svoju vitalnu ulogu u održavanju povezanosti obitelji i prijatelja.”

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI