I DALJE BEZ NAPLATE

Još godinama ćemo uživati u besplatnom roamingu

Autor Krunoslav Ćosić

Produžena je politika "Roam like at home"

Izvor: Pixabay

Telefonirat ćemo kao kod kuće o i sljedećih 10 godina, kao i u prethodnih pet godina, otkada se u Europskoj uniji primjenjuje besplatni roaming uveden 15. lipnja 2017. godine. Europski parlament produžio je odluku na sljedećih 10 godina.

End of roaming
Izvor: Youtube

Europljani će do lipnja 2032. godine moći nastaviti zvati, slati poruke i koristiti mobilne podatke bilo gdje u EU-u bez dodatnih troškova. Uz 27 zemalja EU-a uključene su još i zemlje EEA: Island, Lihtenštajn i Norveška.

Od uvođenja pravila o „roamingu kao kod kuće“ oko 170 milijuna ljudi profitiralo je od njega tijekom svojih putovanja diljem Europe i korištenja mobilnih uređaja uz jednake cijene kao kod kuće. Inicijativa se pokazala vrlo uspješnom, a upotreba podatkovnog roaminga povećala se 17 puta u ljeto 2019., u usporedbi s ljetom prije ukidanja naknada za roaming.

Novom uredbom osigurat će se i bolje usluge roaminga za putnike. Na primjer, potrošači će imati pravo na istu kvalitetu i brzinu mreže u inozemstvu kao kod kuće (neće biti dopušteno da se korisnicima omogući 3G umjesto 4G, na primjer), ako su jednakovrijedne mreže dostupne.

Izvor: Pixabay

Novim se pravilima žele osigurati besplatni pozivi, slanje poruka i upotreba aplikacija u hitnim slučajevima. Operatori bi trebali obavijestiti korisnike o povećanim troškovima korištenja usluga s dodanom vrijednošću u roamingu kao što su tehničke službe za pomoć ili usluge korisničke podrške koje pružaju zračni prijevoznici ili osiguravajuća društva.

Postoje i neka pravila u roamingu tako da ne možete mjesecima koristiti besplatno usluge u drugoj zemlji. Cilj toga je da se usluga ne bi zloupotrebljavala. Na primjer, možete kupiti SIM karticu u nekoj drugoj zemlji i aktivirati tarifu koja je povoljnija nego u Hrvatskoj te ju koristiti u Hrvatskoj, ali nije dopušteno cijelo vrijeme.