COVIDGO aplikacija

Nova pravila izdavanja EU digitalnih COVID potvrda

Autor Krunoslav Ćosić

Preboljenje se ne priznaje kao booster doza

Izvor: Krunoslav Ćosić

Od početka veljače 2022. godine u Hrvatskoj su na snazi nova pravila izdavanja EU digitalnih COVID potvrda koja se odnose na izdavanje i rokove trajanja EU digitalnih COVID potvrda temeljem testiranja i temeljem cijepljenja.

Potvrde izdane temeljem PCR testa i dalje vrijede 72 sata od trenutka uzimanja uzorka dok potvrde izdane temeljem preboljenja vrijede 180 dana. Potvrde izdane temeljem booster doze vrijede 365 dana i u nacionalnoj upotrebi te prilikom prelaska preko graničnih prijelaza.

Potvrde izdane temeljem prve doze cjepiva, koje se prima u dvije doze, od sada vrijede isključivo za primjenu u nacionalnom zakonodavstvu te od 1. veljače s njima nije moguć prelazak granice. Dakle, u sustavu EU digitalnih COVID potvrda preboljenje se ni u jednom slučaju ne priznaje kao booster doza, bilo da je do preboljenja došlo prije ili nakon obavljenog cijepljenja.

Izvor: AKD

COVID potvrdu možete preuzeti na više načina - u sustavu e-Građani, u ljekarnama te kod doktora opće prakse, a nakon što ju isprintate možete ju ubaciti u svoju CovidGo mobilnu aplikaciju na pametnom telefonu (i bez printanja ju možete dodati, skeniranjem QR koda na monitoru računala, nakon što putem e-maila zaprimite potvrdu u pdf formatu od servisa eGrađani).