DIGITALNE VALUTE

EUROPSKE BANKE Digitalne valute još uvijek su u povojima

Autor Ivan Vukić

Kad bismo mogli očekivati D-Euro u opticaju?

Izvor: Shutterstock

Samo 15 europskih zemalja trenutno sudjeluje u razvoju digitalne valute središnje banke (CBDC). Ova digitalna valuta usporediva je s bitcoinom ili ethereumom, ali ju izdaje i podržava službena središnja banka umjesto da je kreirana na decentraliziranom blockchainu.

Dok su neke zemlje već pokrenule pilot programe, D-Euro koji je predložila Europska središnja banka uspio je samo izazvati slab odgovor. Tehnologija iza D-Eura, koja neće biti uvedena prije 2026., konzervativna je i sličnija digitalnom bankovnom računu nalik PayPalu nego blockchain novčaniku. Dok Francuska aktivno ulaže u eksperimentalne programe koji uključuju D-Euro, druge zemlje poput Njemačke su skeptičnije.

Izvor: Shutterstock

Švedska, Litva i Ukrajina već su započele s preliminarnim uvođenjem svojih e-valuta dok Ujedinjeno Kraljevstvo trenutno istražuje načine za implementaciju centralizirane digitalne valute.

Iako nema riječi hoće li Bank of England nastaviti s konkretnim planom, pokrenula je radnu skupinu CBDC-a u travnju 2021. i, prema nedavnom dokumentu, nastavit će istraživati prednosti i nedostatke digitalnog novca.

Do sada je samo pet zemalja pokrenulo vlastiti CBDC. DCash je dostupan u St. Kittsu i Nevisu, Antigvi i Barbudi, Svetoj Luciji i Grenadi od ožujka 2021., a bahamski pješčani dolar (Sand Dollar) postoji od 2019. godine. Statista prenosi kartu Europe sa statusima centralnim banaka koju je objavio Atlantic Council.

Izvor: Statista