Popis 2021

EVO ŠTO MORATE ZNATI Za dva tjedna u Hrvatskoj počinje popis stanovništva

Autor Krunoslav Ćosić

Popis stanovništva 2021 obuhvatit će stanovništvo, kućanstva i stanove

Izvor: Niall Wiggan / Panthermedia / Profimedia

Popis se kroz dvije faze provodi prema stanju na dan 31. kolovoza 2021. u 24 sata, što se smatra referentnim trenutkom Popisa:
– od 13. rujna 2021. do 26. rujna 2021. samostalnim popisivanjem stanovništva kroz elektronički sustav e-Građani
– od 27. rujna 2021. do 17. listopada 2021. popisivači obavljaju popisivanje svih popisnih jedinica koje se nisu samostalno popisale, putem osobnog intervjua sa stanovništvom s pomoću elektroničkih uređaja te obavljaju kontrolu podataka prikupljenih u prvoj fazi Popisa.

Kako biste sami obavili upis kroz sustav e-Građani, za pristup popisnom upitniku koristi se Nacionalni identifikacijski i autentifikacijski sustav (NIAS).

Na području današnje Republike Hrvatske prvi popisi stanovništva provedeni su 1746. i 1754. i to su bili ''terezijanski'' popisi, za vladavine Marije Terezije, bez popisa plemića i svećeništva. Prvi popis koji sadržava sveobuhvatne podatke za cijelo područje današnje Republike Hrvatske proveden je 1857. godine u tadašnjoj Austro-Ugarskoj Monarhiji.

Slijedili su redoviti popisi 1869., 1880., 1890., 1900., 1910., 1921. i 1931. dok su za 1941. godinu obavljene pripreme, no zbog rata Popis nije proveden. 1948. godine proveden je ''kratki popis''. Od 1961. godine Popis se u Republici Hrvatskoj provodi u redovitim desetogodišnjim razmacima.

Ovogodišnji je Popis stanovništva zbog epidemije koronavirusa odgođen s travnja na rujan, a cilj je utvrditi podatke o broju i prostornom rasporedu stanovništva te njegovim osnovnim demografskim, obrazovnim, migracijskim, ekonomskim i drugim obilježjima te o obilježjima kućanstava i stanova.

Na Popisu 2021. bit će angažirano oko 8000 popisivača, 1100 kontrolora, 170 instruktora i 45 koordinatora, a prvi se rezultati očekuju najkasnije 60 dana od završetka popisivanja na terenu. Svrha popisa nije popisivanje svih državljana neke zemlje (države) u svijetu nego popisivanje stanovništva koje živi u zemlji (državi) prema strogo određenim međunarodnim definicijama. Naši iseljenici bit će popisani u onim zemljama u kojima žive.

Izvor: popis2021.hr

Kako pristupiti samopopisivanju?

Na mrežnoj stranici https://Popis2021.hr kliknite na poveznicu za samopopisivanje, koja će Vas preusmjeriti na sustav e-Građani. Elektronička usluga NIAS-a (Nacionalnoga identifikacijskoga i autentifikacijskog sustava) zatražit će Vašu autentifikaciju i pristup Vašim osobnim podacima. Kada kliknete na ikonu "Pristajem", izaberite vjerodajnicu, registrirajte se, pročitajte uvjete upotrebe, potvrdite da ste punoljetni i pristupite samopopisivanju.

Ako ne stignete ispuniti Upitnik odjednom, možete spremiti unesene podatke te s popunjavanjem nastaviti poslije, a najkasnije do dok traje faza samopopisivanja (do 26. rujna). Ako ste nešto krivo unijeli, nećete moći sami promijeniti prethodno unesene podatke, ali će to moći učiniti popisivač u fazi terenskog popisivanja.

Nakon uspješnog zaključavanja i slanja popisnice e-ispitanik dobit će jedinstvenu šifru (kod) generiranu u trenutku predaje popisnice, koja služi kao dokaz o uspješnoj predaji popisnice i koju će e-ispitanik dati popisivaču na terenskom popisivanju. Jedinstvena šifra (kod) potrebna je zbog kontrole obuhvata popisivanja.

Izvor: Niall Wiggan / Panthermedia / Profimedia

Faza terenskog popisivanja

Popisivač dolazi na adrese kućanstava za koje je zadužen te popisuje osobe, kućanstvo i stan na toj adresi. Ako popisivač nikoga ne zatekne kod kuće, ostavit će pisanu obavijest i dogovoriti termin popisivanja. Popis se temelji na izjavi što znači da popisivač ne smije tražiti osobne dokumente od građana.

Ako se pitate treba li popisivača pustiti u stan, osoba koju se popisuje nije dužna pustiti popisivača u stan. Popisivač ne treba inzistirati na ulasku u stan te se kućanstvo u tom slučaju može popisati na hodniku ili ispred kuće.

Pogledajte kako izgleda popisni upitnik na 16 stranica.
Pripremite samo svoj OIB, a uz njega unijet ćete prezime i ime, spol, datum rođenja, odnos prema referentnoj osobi, ime majke (pomajke), ime oca (poočima) te ime bračnog druga/družice odnosno izvanbračnog druga/družicu, životnog partnera/icu te neformalnog životnog partnera/icu (istoga spola).