JEDAN ZA SVE

APPLE JE PROTIV Ovo će biti univerzalni punjač za mobitele

Autor Smartlife

Očekuje se da će univerzalni punjač dobiti podršku u EU tijelima

Izvor: Marko Čavić

U trenutku kad sve više proizvođača izbacuje punjač iz pakiranja telefona EU bi mogla konačno riješiti pitanje različitih konektora punjača. Europska komisija, izvršno tijelo Europske unije, prema saznanjima izvora upućenih u slučaj univerzalnog punjača donijet će prijedlog rješenja o tome već u rujnu.

Izvor: Marko Čavić

Očekuje se da univerzalni punjač dobije podršku u ostalim EU tijelima te da se nakon službene potvrde odluke proizvođači primoraju na isporuku ne samo telefona nego i ostalih mobilnih uređaja s istim punjačem ili nadogradnjom za punjač koja će ga učiniti univerzalnim.

Ovo se ne tiče isključivo samih punjača nego i telefona tj. drugih uređaja koji bi nakon usvajanja ovakvog europskog zakona morali imati isti ulaz za punjenje. Prema posljednjem istraživanju Europske unije iz 2019. godine, 20% punjača imalo je Lightning priključak dok je 80% imalo microUSB ili USB Type-C priključak.

Izvor: Marko Čavić

Glavni razlog EU-a za standardizaciju punjača jesu briga o životnoj okolini tj. ekološki utjecaj, ali i omogućavanje korisnicima više slobode prilikom izbora uređaja. EU želi da se stari punjači koriste s novim uređajima jer imaju isti tip povezivanja, što bi zaista moglo utjecati na smanjenje elektronskog otpada.

Ovo će u prvom periodu sigurno imati utjecaj na mnoge proizvođače telefona jer će morati koristiti isti tip punjača, ali svi dosadašnji dokumenti pa i neprovjerene informacije ukazuju na to da će EU standardizirati USB Type-C kao univerzalni punjač. Veliki broj Android uređaja i drugih gadgeta odavno je prešao s microUSB na Type-C pa se očekuje da će Apple pružiti najveći otpor zbog svog iPhone Lightning porta.

Apple je ranije izjavio da je univerzalni punjač korak unatrag, time se "ubijaju" inovacije, ali i prikupljaju nove tone elektronskog otpada.

Izvor: Apple